• Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • RSS Feed

6 Eylül 2012

DOLMABAHCE PALACE

1 yorum:
 


 
 
Kıyısında kurulduğu Boğaziçi'ne zarif parmaklıklı, uzun rıhtımlarla açılan Dolmabahçe Sarayı Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmış ve 1856 yılında kullanıma açılmakla birlikte inşası 13 yıl sürmüştür. Geçen haftasonu gezmeye karar verdiğimizde, yerli ve yabancı turistin sırada kuyruk oluşturduğunu gördük. Saray gezimiz; selamlık, harem,camlı köşk ve saat müzesi olmak üzere dört bölümden oluşuyor.
 
Dolmabahçe Palace was ordered by the Empire's Sultan, Abdülmecid and built between the years 1843 and 1856. When we decided to take a tour, we saw that there s a very long queque with tourists. Our palace tour includes selamlik, harem, glassy chalet and watch museum.
 


 
Günümüze kadar iyi korunmuş geniş bahçelerde Batılı anlayışta uygulamalar göze çarpıyor. Heykeller, tarhların geometrik düzeni, vazolar ve bahçe fenerleri Avrupa etkisinden nasibini almış. İstanbul'un doğal ikliminde rastlanmayan değişik ağaç türleri de beni çok şaşırttı.
 
Hesperian applications are wide gradens are greeted keeped well until todays. Sculptors, geometric arrays of borders, vases and garden lamps influced from Europe. I m surprised to see different tree families not exist in Istanbul's natural climate.
 
 
 
 


 
 
 Hasbahçe'de bulunan havuzda kuğu figürlü fıskiye Yıldız Sarayı'ndan getirilmiş.
Fountain with swan figured has been carried from Yildiz Palace.
  
 
 Kuşluk bahçesinde grottolu bir havuz ve Kuşluk Köşkü yer alıyor. Osmanlı döneminde birçok hayvanın yetiştirildiği bahçede biz bugün sadece Tavus Kuşuna rastladık.
 
 
 
 
 
Harem Bahçesi, Haremi oluşturan L biçimindeki bloğun kara tarafında yer alıyor, oval bir havuzu var  ve buradan bugün saat müzesi olarak düzenlenen iç hazine binasını görebiliyoruz.
Harem Garden is at the land side of L formulated block, it has an elliptical pool and we can see the treasury buildingn which is used as watch museum today.
 
 
Hasbahçe'den saraya yaklaştığımızda bizleri tüm görkemiyle karşılayan selamlık bölümü ihtişamıyla ve bahsedilen işleviyle sarayın en önemli bölümü. Devlet ricalini ve elçilerini kabul edip devlet işlerinin yürütüldüğü resmi daire diyebiliriz. Maalesef içeride fotoğraf çekmek yasak olduğundan sadece birkaç cümleyle gördüklerimi anlatmam gerekecek.
 
Saray'da birçok önemli toplantıya, görüşmeye, kurultaya ev sahipliği yapan salonlar bulunuyor. Bu salonların duvarları ve tavanları yapımı uzun yıllar alan altın kaplama el işçiliği sayesinde görenleri büyülüyor. Değerli vazolar, tablalar, tablolar, hediye bibloların yarattığı görkemi tarif etmek imkansız gibi. Kelimelerin en kifayetsiz kaldığı anlar saltanat merdivenlerinii çıkarken gördüğümüz manzaraydı. Korkulukları kristal olduğundan "kristal merdivenler" de denilmiş. Elçiler salonundaki piyanoyu merak edip araştırdım; kara tarafındaki Erard marka kuyruklu piyano, Boulle işi süslemeli ve Sultan Abdulmecid tuğralıymış. Tam ortada bulunan bayramlaşma (muayede) salonu ise tartışmasız sarayın en itibarlı ve ihtişamlı bölümü. 4,5 ton ağırlığındaki İngiltere'den gelen avize akıllara durgunluk verecek gibi. Atatürk cumhurbaşkanı olarak ilk defa halka buradan seslenmiş ve 1938 yılında kendisinin aziz naaşı buraya konarak  cenaze namazı da aynı yerde kılınmıştır.
 
Harem bölümünde ise selamlıkta olduğu gibi büyülenemeyebilirsiniz. Dikkatimizi çeken, odalarda bulunan Hardmudth sobaların geometrik desenleri ve eşi bulunmaz parçaları olduğuydu. Tüylerimizi ürperten an ise Atatürk'ün yaşamını yitirdiği yatak odası ve temsilen 09.05'e ayarlanmış saati ile üzerinde Türk Bayrağı bulunan yatağıydı.
 
Camlı köşk ve saat müzesini sadece dışarıdan görüp içeriye giremedik ne yazık ki. Dolmabahçe saat kulesi ise 1890-94 tarihleri arasında 32 metre yüksekliğinde dört katlı bir kule olarak yapılmış.
 
We have just seen the glassy chalet and watch museum from outside and no chance to enter. Dolmabahce clock tower was built between the years of 1890-94 as 32 meter height and 4 floors.
 
 
 
Bluz - Top : İpekyol
Etek - Skirt : Mango
Ayakkabı - Shoes : Massimo Dutti
Çanta - Bag : Alexander Wang
Saat - Watch : Louis Vuitton
Simli Bileklik - Glitter Bracelet : H&M
Gözlük - Sunnies : Gucci
 
 

1 yorum:

  1. Great photos and an interesting post! Brings back wonderful memories of my recent visit to the Palace - an amazing place! I especially love the big gate with the view of the Bosphorus.(I took almost the same photo!)
    http://missbbobochic.blogspot.co.uk/

    YanıtlaSil

Make comment