• Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • RSS Feed

19 Aralık 2011

KONYA // SEB-I ARUZ, MEVLANA VE AKSEHIR (NASREDDIN HOCA)

 


Hz. Mevlana, 738. Vuslat Yıldönümü törenlerinde bir kez daha anıldı. Biz de Mevlana Kültür Merkezi'nde ki bu törene katılmak için Konya'ya geldik.

Şeb-i Aruz olarak da anılan etkinliklerin yapıldığı günlerde bu şehir yerli ve yabancı birçok turist ağırlıyor. Oteller de yer bulmak çok güç özellikle Mevlana'nın öldüğü gün olan 17 Aralık'ta törenleri izlemek için aylar öncesinden bilet almak gerekiyor.

Ölüm gecesini, Allah'a kavuşma gecesi, bir düğün gecesi olarak niteleyen Mevlana'nın büyülü dünyasındaki güzellik ve incelikleri hepinizin bir gün görmesini diliyorum. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da bu ülkenin maneviyatı üzerinde önemli izler bırakmış gönül adamlarının izlerini sürmeye devam ettiğimizi ve katılımı görmek çok güzel gerçekten.

Tören sırasında Semazenlerin yeleklerini çıkardıktan sonra öpmeleri, alemdeki tüm varlıkları Allah'ın birer parçası olarak değerli sayıp Mevleviliğin sistemini ortaya koyuyorlardı. Zikir ederken sabır ve saygıları hayranlık uyandırmaktaydı.




Mevlana'nın türbesini ziyaret etmek istedik fakat 17 Aralık günü ölüm yıldönümü olduğu için dua okunmakla birlikte adım atılacak yer yoktu. Biz de 18 Aralık pazar günü tekrar gittik, bir gün önceye nazaran daha sakindi. Tüm türbelere girdik dua ettik. Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden olan türbede çiniler ve duvarlarında yazılarla süslüydü. Fakat içeride fotoğraf çekmek yasaktı biz de riayet edip dışarıda çektik.






Konya denince akla gelen diğer şey tabii ki yemek. Etli ekmek, bıçak arası, kuzu tandır hepsi çok güzeldi..


Taa kalkıp Konya'ya gelmişken Akşehir'e uğramadan olmazdı. Halk dilinde duygu ve inceliği içeren, gülmecenin öncüsü Nasreddin Hoca'nın yaşadığı yer şehrin doğusunda  ve 1,5 saat uzaklıkta. Türbesi şehir mezarlığının tam ortasında, mimari olarak defalarca değişikliğe uğradığı için orjinalliğini kaybetmiş fakat onun nükteli mizacını yansıtan şey duvarları olmadığı halde kilitle kapatılmış bir kapısı olması.

Akşehir içinde bulunan gülmece parkında Hoca'nın nükteleri canlandırılmış. Bunun yanı sıra Akşehir Batı Cephesi karargahı müzesi ve Nasrettin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesini de gezdik, Akşehir evlerini gördük.



Bir daha ne zaman Konya ve Mevlana'ya gidebiliriz bilmiyorum ama Konya ağırlamayı da uğurlamayı da iyi biliyor...