• Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • RSS Feed

30 Kasım 2012

CANAKKALE GEZİSİ -1- SEHITLIK

Hiç yorum yok:
 
Geçtiğimiz haftasonu Çanakkale'de kültürel bir tur yaptık, hava şansımıza güneşliydi ama soğuktu, Gelibolu'da butik bir otelde kaldık.

Her Türk'ün görmesi ve özümsemesi gereken bu yerlerde, her ayrı noktada kahramanca kan dökmüş Türk askerlerinin cesareti bizi geçmişe götürdü, gururlandırdı ve o anları yaşattı, şehit düşmüş askerlerin geride bıraktığı ailelerini düşündürdü. Hiçbirşey kitaplardan okuduğumuz gibi, sayfaları hızlıca çevirir gibi olup bitmemiş, mutlaka yerinde görmek lazım. Pazartesi istemeyerek İstanbul'a geri döndüm.

İlk gün şehitlikleri ve Çanakkale şehrini gördük. Yarımada'nın en uç noktadan başlayarak hemen hemen tüm anıtları gezme fırsatımız oldu. İkinci gün ise Assos ve Truva antik şehrini gezdik.

 
 
Gözcü baba tepesinde İngilizler'in en büyük abidesi olan Helles abidesi yer alıyor. Platformu çeviren duvarların iç ve dış kısmına 20 bine yakın harp ölüsünün isimleri yazılmış.

 
 
25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadası'nda Ertuğrul Koyu'na çıkarma yapan 3000 askerden oluşan İngiliz kuvvetini, komutasındaki 67 askeriyle on saat mavzer atışlarıyla sahilde durduran Ezineli Yahya Çavuş'la kahraman askerlerinin hatırasını yaşatmak amacıyla yaptırılmıştır. İngiliz Generali Nepier, Yahya Çavuş ve askerlerinin yoğun ateşi karşısında, karşılarında bir tümen bulunduğunu sanmıştı.

 


Çanakkale Şehitleri Anıtı, Hisarlık Tepesi üzerinde yer alıyor ve 1. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybededen 253.000 Türk askerin anısına yaptırılmış.






Kanlısırt bölgesinde bulunan Lone Pine Anıtı ve  mezarlıkta büyük çoğunluğu Avustralya'lı 1.167 asker yatıyor.



Anzak çıkarmasını durdurmak için harekete geçen 57. Alay yarbay Hüseyin Avni Bey komutasında idi. 628 askerin tamamı şehit düştü.


 
Conkbayırı'nda Zafer Anıtı'nın önünde 4 mermer top güllesi ile işaretlenen yer Mustafa Kemal Atatürk'ün saatinin parçalandığı yerdir.



  
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Make comment